L’Ajuntament de Breda i la Plataforma Unitària per la República Catalana de Breda organitzen un acte commemoratiu del 1r aniversari dels fets de l’1 d’octubre, data del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. L’acte tindrà lloc a partir de les 19.30 hores al Centre Cívic 1 d’Octubre, lloc on es van produir la votació a Breda.

L’acte servirà per a inaugurar de forma oficial la retolació que indica el nou nom del Centre Cívic, instal·lada el passat 25 de juliol. Es celebrarà una taula rodona entre representants dels diferents sectors encarregats de l’organització de referèndum a Breda: hi participaran membres de l’Ajuntament, de les meses, representants electorals i de la ciutadania, entre altres. Hi intervindrà amb un parlament l’alcalde, Dídac Manresa, i posteriorment es projectaran vídeos i fotografies, cedits per diversos vilatans i vilatanes de Breda, dels diferents moments de la jornada, des de l’arribada de les urnes fins l’escrutini.

El Centre Cívic 1 d’Octubre deu el seu nom als fets d’aquella data de l’any 2017. El canvi de nom a través d’una moció presentada en el passat ple municipal del 29 de gener i aprovada per unanimitat per tots els grups de la corporació local. Més de 2.000 bredencs van exercir el seu dret a vot en el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya a l’equipament municipal. El text de la moció destaca l’acció de prop d’un miler de vilatans, defensant al llarg de més de 16 hores “de manera pacífica i democràtica les urnes, per tal de garantir al conjunt de la ciutadania el seu dret a vot, independentment del seu sentit i orientació ideològica o política”. Per tant, es considera que l’1 d’octubre “va ser una data històrica per la vila, atesa l’enorme transcendència dels fets ocorreguts aquell dia i la defensa numantina per part de la població bredenca dels principis democràtics fonamentals de dret a vot i de llibertat de pensament ideològic”.