L’Ajuntament de Breda ha formalitzat aquest dimarts la compra de l’ala nord del claustre de l’antic Monestir de Sant Salvador. L’ala nord era l’única part del claustre que quedava sota titularitat privada. La compra, per un valor de 12.000€, permet al consistori posseir en propietat tot el terreny corresponent al claustre i dur a terme les actuacions necessàries per a la seva rehabilitació. En els propers mesos la zona patirà una transformació gràcies a la creació de la plaça del Claustre. La primera fase de l’actuació consistirà en el sanejament de la zona i la constitució d’una plaça que recuperarà l’esperit de l’antic recinte. Actualment s’estan realitzant treballs arqueològics per a verificar les restes existents del recinte.

L’ala nord del claustre de l’Antic Monestir de Sant Salvador és l’únic vestigi visible del mateix en l’actualitat. Es va restaurar a la dècada dels anys 30 del segle passat. El matrimoni format per Manuel Genovart i Dolors Callol, juntament amb l’associació barcelonina “Amics de l’art vell”, es van fer càrrec de les tasques de reconstrucció l’any 1932. L’arquitecte Jeroni Martorell va dirigir els treballs, que van consistir en fer tornar a descansar els arcs sobre dues columnes i posar capitells on no se’n conservaven. En les obres de 1932 es va construir una teulada per a protegir el conjunt de les inclemències del temps.

L’adquisició de l’ala nord del claustre de l’antic Monestir de Sant Salvador i les actuacions que es durant a terme en els propers mesos responen a la voluntat de l’Ajuntament de Breda de la rehabilitació del patrimoni bredenc. En aquesta mateixa línia es va rehabilitar la façana de l’església de l’antic monestir, durant el segon semestre de 2016. L’any 2017 les actuacions van ser al seu interior, amb la rehabilitació del quart creuer de la nau central.