Consulta el programa d’actes a: PROGRAMA D’ACTES XXV VILA GEGANTERA GIRONINA

El cap de setmana del 2 i 3 de juny de Breda acollirà els actes de celebració de la 25a edició de la Vila Gegantera Gironina, convertint-se en l’epicentre de l’activitat gegantera de la demarcació durant aquells dies. El primer cap de setmana de juny Breda viurà intensament un dels trets d’identitat més característics de la cultura catalana amb la presència d’aproximadament una quarantena de colles geganteres d’arreu de les comarques gironines. L’acte servirà per refermar la tradició gegantera del municipi, ja que la colla gegantera de Breda compta amb 22 anys d’història i ja va ser seu de la trobada comarcal de colles geganteres de La Selva l’any 2016.

Dissabte 2 serà el dia dels gegantons i capgrossos, amb plantada a la plaça de la Vila, cercavila pel nucli històric del municipi i ball de les colles tant durant el matí com per la tarda. Els nens i nenes del municipi que hagin participat al taller de gegantons que s’està celebrant durant aquest mes de maig podran acompanyar els actes amb les seves pròpies creacions. Complementàriament hi haurà propostes d’oci com inflables per a la mainada o d’un caire més cultural com visites guiades al patrimoni històric bredenc. La jornada acabarà amb un sopar de germanor entre tots els participants al poliesportiu municipal. Diumenge 3 serà el torn dels gegants. El dia començarà amb la plantada dels gegants al carrer Nou, seguit de la inauguració del monument commemoratiu de Vila Gegantera Gironina al poble de Breda. El moment àlgid del cap de setmana serà amb les dues cercaviles simultànies pels carrers del municipi, que s’uniran al pati de l’Escola Montseny on tindrà lloc un ball conjunt amb tots els gegants presents. Els actes acabaran amb un dinar de germanor entre tots els participants al poliesportiu municipal.

Breda va ser escollida Vila Gegantera Gironina de l’any 2018 a l’assemblea ordinària de la Coordinadora de les Colles Geganteres Gironines celebrada a L’Estartit el gener de 2017. La candidatura, presentada per la colla gegantera de Breda, va vèncer a la votació final a la proposta de Sant Joan de les Abadesses per 8 vots a 7. La Coordinadora de Colles Geganteres de les Comarques Gironines va néixer l’any 1993 amb la voluntat de ser un enllaç entre l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i els geganters de les comarques gironines. Aquell mateix any va tenir lloc la primera edició de la Vila Gegantera Gironina, celebrada a Bescanó. Des de llavors s’ha celebrat cada any a excepció del 2007, fins arribar a la xifra rodona de 25 edicions que assolirà enguany.