PROGRAMA FESTA DE L’AJUST 2021

El cap de setmana del 24 i el 25 d’abril Breda celebrarà una nova Festa de l’Ajust, un esdeveniment d’origen medieval que arribarà a la seva 758ª edició. Aquest any la situació sanitària actual obliga a adaptar el programa a les restriccions vigents, pel que la Festa de l’Ajust es planteja com un seguit d’activitats culturals seguint totes les mesures de seguretat. Per altra banda la Fira del Monestir, que s’acostuma a celebrar el mateix cap de setmana, s’ha cancel·lat atès que el format de la mateixa és inviable en aquests moments.

Els actes començaran dissabte a les 11h quan la companyia Capicua presentarà el seu espectacle infantil “Ballalacanalla” a la plaça Lluís Companys. El mateix espai serà l’escenari dels dos concerts programats per a la tarda del dissabte. El primer tindrà lloc a les 16.30h. La cobla La Flama de Farners presentarà el concert “Terra de Monestirs”, un recorregut pel patrimoni musical i literari al voltant dels monestirs de Catalunya. El segon concret començarà a les 19.30h.  El grup Will and The Dirties faran un repàs dels millors temes de la música “rock”.

Diumenge 25 s’iniciarà amb una exhibició de ball “country” a càrrec de Country Breda. La cita serà a les 10h a la plaça Lluís Companys. A les 12 del migdia tindrà lloc a l’església parroquial una Missa solemne en honor als patrons de Breda, Sant Iscle i Santa Victòria, amb ofrena floral del pubillatge de la Vila. Un cop acabada la Missa, a les 13h, la cobla L’Arbucienca oferirà una audició de sardanes a la plaça del Claustre. Els actes acabaran a les 17h també a la plaça del Claustre, amb l’actuació de la cantautora Lídia Pujol, qui interpretarà el seu espectacle “Cerimònia d’amor i llibertat”.

La Festa de l’Ajust té el seu origen en el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al Monestir de Sant Salvador de Breda, l’any 1263. Aquest trasllat respon a una donació del vescomte Grau de Cabrera, senyor del Castell de Montsoriu i membre de la família promotora de la construcció del cenobi bredenc. Arran d’aquesta donació es va establir que la translació del cos de Sant Iscle s’havia de celebrar el tercer diumenge després de la Pasqua de Resurrecció. Es fa servir el terme “ajust” com a sinònim d’acord perquè la data de celebració es va pactar entre la parròquia i el monestir, atès que, tots dos màrtirs esdevenien, a partir d’aleshores, patrons de tot Breda en el seu conjunt.