El passat dimarts 20 de juny tots els nois i noies de l’Escola Montseny van participar en una intensa gimcana matinal dedicada al reciclatge, celebrada en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. En un matí ple de jocs en relació als hàbits de reciclatge, la primera i principal revelació apresa va ser la del joc del ‘dau de la mandra’, que mostrava de forma directa i clara els efectes que provoca en el planeta terra el fet que tinguem una actitud ecològica i activa o, en canvi, ens deixem portar per la deixadesa. Altres proves van ser les “preguntes de les RRR”, que plantejava diferents possibilitats d’actuar davant d’un futur residu i feia escollir l’opció més sostenible o la ‘cançó de l’envàs’, ja que va descobrirla manera més senzilla d’utilitzar el contenidor groc. Al final de la gimcana tots els nois i noies van rebre un porta entrepans conegut com ‘boc’n’roll’, per evitar els embolcalls innecessaris de l’esmorzar a l’escola. I el grup guanyador de la gimcana foren els 20 alumnes de 2nA, que aquest estiu podran gaudir d’un berenar a les piscines municipals.

 Per altra banda, el passat mes de novembre, prop de 70 veïns i veïnes de Breda i una quinzena de propietaris d’establiments van assistir a les xerrades ‘Parlem de residus’ per tractar sobre el futur dels residus a la nostra vila. En aquestes sessions s’ha posat clarament de manifest que el reciclatge, tant a Catalunya com a Breda, ha quedat estancat i que, actualment, al greuge mediambiental que això suposa, s’hi ha d’afegir l’increment descontrolat dels costos municipals destinats als residus.

Concretament a Breda, llencem a l’abocador el 70% dels residus quotidians que generem, mentre que la quota de reciclatge és del 30%. És a dir, que la major part de les bosses de deixalles que llencem cada dia al contenidor de Resta són plenes de materials que es poden reciclar. Aquesta xifra del 30% queda molt lluny de l’objectiu del 60% per a l’any 2020 que marca la Generalitat en el seu Programa general de prevenció i gestió de residus de Catalunya. Per arribar a aquest objectiu, la taxa dels abocadors s’incrementarà any rere any, pel que es considera necessari un canvi dràstic del model de recollida per a impulsar el reciclatge.

Recollida porta a porta

La recollida porta a porta és un dels nous models de recollida selectiva que s’està implantant amb major eficàcia a Europa i a Catalunya ja que permet identificar els generadors de les bosses de deixalles mal separades o, fins i tot, l’excés de generació. L’Ajuntament de Breda té previst l’inici de posada en pràctica d’aquest servei a partir del mes de novembre, per fomentar al màxim el reciclatge al municipi i evitar un increment anual de la partida del pressupost municipal destinat a les deixalles.

A grans trets, la recollida porta a porta suposa la retirada dels contenidors del carrer a excepció del de vidre, alhora que simplifica l’entrega dels residus ja que no calen desplaçaments des de casa i permet avisar de forma individual a cada llar o comerç que no utilitzi prou bé el servei. Aquest sistema ja s’ha implantat a uns 100 municipis de Catalunya.

Mentrestant, durant aquest estiu, tots els vilatans podran aprendre a reciclar millor visualitzant a les xarxes socials de l’Ajuntament de Breda els aprenentatges que han fet els nostres alumnes amb la gimcana del reciclatge, així com amb altres continguts i preparar-se per arribar al 100% a finals d’aquest any.

En tot aquest procés l’Ajuntament de Breda compta amb el suport i l’assessorament del Consell Comarcal de la Selva i l’empresa comarcal de recollida de residus NORA S.A que, entre altres activitats, ens han ofert la gimcana escolar.