Per cinquè any consecutiu el poble de Breda s’adhereix al “Liceu a la Fresca”, el projecte del Gran Teatre del Liceu de Barcelona que té com a objectiu difondre la música i l’òpera al major nombre de ciutadans i ampliar la cultura operística. L’escollida d’aquesta edició és “Carmen” de Bizet, amb la producció de Calixto Bielto. La d’aquest any serà una edició especial ja que degut a la pandèmia provocada per la Covid-19 no es retransmetrà en directe des del teatre barceloní, sinó que s’emetrà una versió gravada l’any 2010 al mateix escenari. L’esdeveniment tindrà lloc el proper dissabte 20 de juny a partir de les 22 hores l’aparcament del Cercle Bredenc.

“Carmen” és una òpera dramàtica en tres actes composta amb música composta per Georges Bizet, basada en el drama “Carmen” de Proper Mérimée. Es va estrenar a l’Opera Comique de Paris el 3 de març del 1875 amb crítiques desfavorables que van estar a prop de frustrar el seu èxit posterior. Un èxit que el seu autor no va poder veure ja que va morir als 36 anys d’un atac de cor el 3 de juny del mateix any, exactament 3 mesos després de l’estrena.

“Carmen” explica la història d’una jove i bella gitana de la ciutat de Sevilla al voltant de l’any 1820. La protagonista sedueix Don José, un soldat que arran de la seva història d’amor canvia radicalment la seva vida, rebutjant la seva parella anterior, participant en un motí contra els seus superiors i finalment desertant i acabar unint-se a un grup de contrabandistes. L’obra arriba al seu dramàtic final quan Carmen comença una altra relació amb el torero Escamillo, circumstància que Don José no supera i impulsat per la gelosia acaba assassinant-la.

El “Liceu a la Fresca” és un projecte de difusió de l’activitat operística del teatre arreu del territori que enguany arriba a la seva sisena edició. El passat 2019 més de 220 municipis catalans i grans ciutats espanyoles i alguns punts d’altres països europeus van habilitar espais públics per a seguir la retransmissió de l’òpera “Tosca” de Puccini en comunitat i a la fresca.