
El passat divendres l’Ajuntament de Breda va organitzar un acte de record de l’incendi de 1994. La sala polivalent del Centre Cívic 1 d’Octubre es va omplir de gom a gom per a recordar, amb motiu dels 25 anys dels fets, una de les dates més traumàtiques en la memòria col·lectiva dels vilatans i vilatanes de Breda.
L’acte va començar amb la ponència de diverses persones que van participar en les tasques d’extinció de l’incendi, o bé han participat en accions posteriors de prevenció per a evitar que un fet com aquell torni a passar: Jordi Iglesias, alcalde de Breda l’any 1994; Josep Blanché, ex cap del parc de bombers d’Hostalric-Sant Feliu de Buixalleu; Joan Serra, veí de Breda i membre del Pla d’Actuació Municipal contra incendis; Josep Argemí, cap de la unitat de seguiments de programes del Parc Natural del Montseny; Sergi Fonseca, del cos d’agents rurals de la comarca de La Selva; Francisco Márquez, membre de la Guàrdia Municipal de Breda i cap del cos el dia dels fets; Ricard Ferrer, president de l’ADF de Riells i Viabrea-Breda i Jordi Nualart, membre de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Breda.
L’antic batlle de Breda, Jordi Iglesias, va obrir el torn de paraules recordant les vivències d’aquell dia i com ho va viure des del seu càrrec de responsabilitat. Va voler destacar la participació dels vilatans i vilatanes de Breda, que es van avesar en ajudar en tot el que fos possible, tant en tasques d’extinció com en portar menjar i altres atencions necessàries tant a personal com a voluntaris que lluitaven contra les flames. Francisco Márquez, cap de la Guàrdia Municipal en aquells moments, es va sumar a les paraules d’Iglesias agraint tots els esforços de la població.
El de Márquez va ser el testimoni més colpidor, rememorant el ràpid avenç de les flames cap a Breda i el seu paper, reconeixent que a dia d’avui encara es posa nerviós quan ho recorda. A l’hora de definir els moments viscuts aquella tarda va ser molt contundent: “Era l’infern”. Márquez va relatar els esforços per tal de protegir la població “Vaig anar a avisar a la gent de les masies amb el megàfon del cotxe, a treure la gent i els animals d’allà”. En aquest sentit també es va manifestar Josep Blanché: “Quan vaig veure que el foc travessava la carretera el primordial va ser protegir tot el que fos possible”.
Un dels temes recurrents en aquesta primera part de l’acte de parlaments feia referència a la prevenció i a la preparació contra incendis esdevinguda en els darrers anys. Jordi Iglesias, va manifestar-ho amb un clar “Vam aprendre alguna cosa”. Idea reforçada per Sergi Fonseca, qui va assegurar que a partir de l’any 1994, estiu en el que hi va haver molts incendis forestals, va haver una reacció al problema. En aquest sentit, es van crear protocols i associacions com el Pla d’Actuació Municipal. Joan Serra, un dels creadors d’aquest pla va manifestar la seva satisfacció envers el fet que no s’hagi hagut de fer servir pràcticament mai, tot i la seva existència.
A l’acte van participar membres de l’Agrupació de Defensa Forestal de Riells i Viabrea-Breda i l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Breda, creades l’any 2007. Totes dues participen en la prevenció i en l’actuació en casos d’emergències, com la que pot ser un incendi forestal. Els representants de les dues associacions van coincidir en la importància d’un treball previ. Ricard Ferrer va manifestar que és tasca de tots evitar-ho: “Entre tots hem de vigilar que no torni a passar. Hem de vigilar molt”. Jordi Nualart va ratificar el pensament del seu company: “Un foc veritablement s’apaga amb la prevenció”. En aquesta línia es va remarcar la importància de mantenir nets els boscos. En els darrers anys ha crescut molt la massa forestal, principalment de sotabosc, entre altres causes degut a que cada cop hi ha menys masies i es cultiva menys la terra, donant pas a la vegetació. Tots els experts presents van coincidir en apuntar que aquest fet és perillós i un factor de risc.
Posteriorment es va passar un vídeo de més d’un quart d’hora de duració, un recull d’imatges de vídeo i fotografies dels veïns que les van cedir a través d’una crida que va fer el consistori per a aconseguir material gràfic. En la gravació es poden veure com es van viure les hores que les flames tenien encerclat el nucli urbà de Breda i els treballs per a la seva extinció, així com les conseqüències de les flames un cop passat l’incendi. L’acte va acabar amb una taula rodona on el públic assistent també va participar, recordant les seves vivències i debatent amb els ponents sobre diverses qüestions referents a la lluita contra incendis.
El 10 d’agost de 1994 la vila de Breda va patir un incendi forestal que es va iniciar al terme municipal de Gualba i que va encerclar el nucli urbà. Les flames van anar avançant fins que es van unir a l’alçada de Can Fornaca a un altre focus originat a Santa Coloma de Farners. En total, segons el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat van cremar un total d’11.136 hectàrees de terreny, deixant un record impossible d’esborrar per a totes aquelles persones que ho van viure i van haver de lluitar contra les flames.