Després de l’experiència inicial del passat 2016, Breda tornarà a ser un dels municipis adherits al projecte ‘Liceu a la Fresca’, que busca promoure la cultura operística arreu del territori gràcies a la difusió de les seves activitats. Així, el proper divendres 21 de juliol a partir de les 22 hores, l’aparcament del Cercle Bredenc acollirà la projecció de l’òpera Il Trovatore de Giuseppe Verdi que es representarà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. S’habilitarà una pantalla gegant per a seguir en directe la retransmissió que Televisió de Catalunya oferirà a través del Canal 33. L’entrada és lliure per a tothom i en cas de mal temps es traslladà a l’interior de la sala.

El ‘Liceu a la Fresca’ és un projecte de difusió de l’activitat operística del teatre arreu del territori que enguany arriba a la seva tercera edició. Aquest 2017 més de 160 municipis habilitaran espais públics per a seguir la retransmissió de l’òpera Il Trovatore en comunitat i a la fresca. Enguany també serà el primer cop que la iniciativa va més enllà del territori català, ja que 10 ciutats de l’estat espanyol també participaran del projecte. Per a fer-ho possible s’ha unit al projecte TVE, que retransmetrà la senyal a través del canal La2. Breda hi participarà per segona vegada, després que el 2016 s’habilités la Sala Gran del Cercle Bredenc per a seguir l’òpera La Bohème de Giacomo Puccini.

Il Trovatore, una òpera de Verdi amb tocs de l’obra de Goya

Il Trovatore és una òpera en quatre actes de Giuseppe Verdi sobre un llibret italià de Leone Emanuele Bardare i Salvatore Cammarano, basat en l’obra teatral El trobador del dramaturg espanyol Antonio García Gutiérrez. Narra la història de Manrico, un trobador que viurà una història d’amor amb Leonora, alhora pretesa pel Comte de Luna, que tractarà d’impedir que visquin el seu amor. L’acció es desenvolupa entre Biscaia i Aragó, en el marc de la revolta de Jaume d’Urgell contra Ferran d’Antequera arran del resultat del Compromís de Casp, celebrat després de la mort sense descendència del rei Martí l’Humà.

La representació protagonista d’aquesta edició del ‘Liceu a la Fresca’ és una nova producció de Il Trovatore, una versió renovada de la que es va representar al Liceu l’hivern del 2009, a càrrec de Joan Anton Rechi. En aquesta ocasió, Rechi ha conjugat la història original amb els Desastres de la Guerra, una sèrie de gravats de Francisco de Goya on es mostren cruament els horrors de la Guerra del Francès. Goya fa aquests gravats representant les escenes viscudes als setges de Saragossa, realitzant un paper de trovador precisament en una de les localitzacions de l’obra de Verdi. El director escènic ha aprofitat aquesta circumstància per a unir les dues històries, de manera que en la producció apareixen les pintures de Goya barrejant-se amb l’òpera, transformant l’escenari del teatre barceloní en un llenç gegant.