Arran de la situació de la Pesta Porcina Africana a la Unió Europea, i esplecialment amb la declaració d’aquesta a Bèlgica, el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya treballa per a la prevenció de la seva introducció a territori català. Catalunya actualment està lliure de la malaltia.

Cal saber que la Pesta Porcina Africana NO AFECTA A LES PERSONES. No obstant, la seva entrada a Catalunya pot tenir greus conseqüències per a la salut i benestar dels animals així com per a l’economia de l’indústria agroalimentària catalana, on el sector porcí és molt rellevant.

La Pesta Porcina Africana és una malaltia contagiosa de declaració obligatòria que afecta al porc domèstic i al porc senglar. El seu nivell de mortalitat és proper al 100% en aquestes espècies. Es trasmet per contacte directe amb altres porcs i senglars afectats, consum de productes càrnics derivats i carn d’animals infectats, objectes contaminats i vehicles de transport de bestiar.

La prevenció de la Pesta Porcina Africana és cosa de tots, i tots podem dur a terme accions per evitar la seva arribada. Les més rellevants són:

  • Si trobes un porc senglar mort, no el toquis. Avisa els agents rurals al 93.561.70.00.
  • Si has tocat un senglar mort o has visitat espais naturals d’alguns països o regions afectades (Bèlgica, Sardenya, República Txeca, Polònia, Hongria, Bulgaria, Romania, Ucraïna, Moldàvia, Rússia, Bielorússia, Lituània, Letònia, Estònia, Geòrgia i Armènia): neteja i desinfecta tot el material que has portat al camp, i en particular les soles de les sabates i la roba
  • No deixis restes de carn o embotits a papereres o zones verdes que estiguin a l’abast dels senglars.

En el cas de caçadors i ramaders:

  • No deixis cap animal mort ni vísceres al medi.
  • Després de caçar, no entris directament a la granja, abans dutxa’t.
  • No entris a l’explotació res del que utilitzis per caçar (estris, roba, guants, sabates, armes o vehicles) ni tampoc els gossos.
  • No portis a l’explotació cap aliment ni producte derivat del senglar.

A més, les explotacions ramaderes haurien de seguir també aquestes mesures: RECOMANACIONS PREVENCIÓ PESTA PORCINA AFRICANA