Ja es troba disponible per a consulta pública el fons documental complet de L’Abans, el recull fotogràfic que il·lustra la vida al poble de Breda entre els anys 1870 i 1979. La signatura del conveni entre l’Ajuntament de Breda i l’editorial Efados per a la publicació del llibre contempla la cessió d’aquest fons per a la consulta pública. En total conté unes 5.000 fotografies del municipi anteriors a 1979, un miler de les quals han estat a la selecció que ha aparegut a l’edició final del llibre. Per a la seva creació s’han restaurat digitalment les fotografies amb un tractament que garanteix la integritat de les mateixes, retornant-les als propietaris un cop enllestit el procés.

Tots els interessats poden consultar el fons documental a la biblioteca municipal sempre dins del seu horari d’obertura, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores i els dimecres i els dissabtes de 10 a 13 hores. Prèviament cal demanar una instància a l’Ajuntament de Breda que resoldrà l’accés als documents. Un cop aprovada la instància cal presentar-la al personal de la biblioteca municipal per a la consulta del fons. La mesura permetrà tenir un registre d’usuaris per a una millor organització i manteniment del mateix.

El procés per a completar el llibre, presentat en edició col·leccionable en 52 fascicles setmanals, ha durat un any. El passat 1 de febrer es va celebrar al Centre Cultural Els Forns un acte de cloenda amb la presència dels autors del llibre, representants de l’Ajuntament de Breda i de l’editorial Efados. L’Abans és un llibre de Breda i per a Breda. Recull la vida al municipi durant més d’un segle de la mà dels records dels seus propis vilatans. Entre el miler de fotografies que en formen part es veu part de la idiosincràsia bredenca: l’elaboració de ceràmica, les seves tradicions, les seves festes, la seva gent, etc. És per tant un record col·lectiu per a gaudi de tots els bredencs.