Aquest diumenge 14 de febrer es celebren Eleccions al Parlament de Catalunya, marcades pel context de pandèmia actual. Per evitar possibles contagis s’ha desenvolupat un protocol d’actuació per a que la jornada es desenvolupi amb totes les mesures de seguretat.

Adaptació del Centre Cívic 1 d’Octubre

El Centre Cívic 1 d’Octubre estarà adaptat a aquest protocol i presentarà diverses novetats respecte a altres comicis. La principal és el lloc de votació d’aquelles persones englobades en la secció 1, corresponent a la meitat del municipi que va des de l’entrada al nucli des de Riells i Viabrea i fins als carrers Pg. de les Escoles, C/Nou i C/Sant Sebastià. Enlloc de votar a la planta superior, ho faran a la sala del Casal d’Avis. Per altra banda, els votants de la secció 2 votaran a la Sala Polivalent, com és habitual.

Cadascuna de les dues sales de votació tindrà entrades independents, i s’establirà un sentit únic de circulació. És a dir, s’entrarà per la façana principal i es sortirà per les sortides d’emergència repartides per l’edifici.

Per a les persones amb mobilitat reduïda s’habilitarà una rampa a la sortida d’emergència de la Sala Polivalent. Tothom qui necessiti aquesta rampa i voti al Casal d’Avis podrà accedir-hi a través d’un passadís exclusiu, sense tenir contacte amb els votants de la Sala Polivalent. La resta de votants de la secció 1 sortiran per la façana posterior.

Cues al carrer, espais ventilats i mesures individuals

Durant la jornada es treballarà per a que hi hagi el mínim de persones dins de l’edifici. D’aquesta manera les cues es faran al carrer i amb la separació mínima de 1,5 metres entre persones. A més, cadascuna de les dues seccions electorals en les que està dividit Breda tindrà entrades i sortides independents.

Per accedir-hi caldrà portar la mascareta ben ajustada i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. També és recomanable portar el vot dins del sobre preparat de casa. Dins de les sales de votació les finestres estaran obertes permanentment, i s’aniran fent desinfeccions periòdiques de tots els elements.

Votació per franges horàries

En el protocol elaborat per la Generalitat de Catalunya es recomanen una sèrie de franges horàries per a la votació de cadascun dels col·lectius. Des de les 9h i les 12h serà el torn de les persones que formen part dels grups de risc. Tot i que aquest grup tindrà prioritat a les cues durant tot el dia, es demana que respectin aquesta franja horària per a no alentir les cues durant la resta d’hores. Al final del dia, de 19h a 20h, serà el torn de votació de les persones positives per Covid-19 o confinades per ser contactes estrets.  La resta de la jornada, de 12h a 19h, és la franja indicada per a la resta de ciutadans.

Protecció als membres de les meses

Els membres de les meses electorals estaran protegits amb material i mesures específiques. Entre els dies 9 i 12 de febrer podran passar un test d’antígens al CAP. Abans de començar la jornada se’ls farà un control de temperatura, que no pot ser superior als 37,5 graus. En cas de ser superior hauran d’anar a urgències per fer una valoració i rebre un informe mèdic.

Un cop dins del recinte se’ls facilitarà diverses mascaretes per a la seva renovació al llarg de la jornada. Durant el recompte s’ampliaran els equips de protecció afegint guants d’un sol ús i una pantalla facial. També tindran gel hidroalcohòlic a la seva disposició. Per altra banda es mantindrà en tot moment la distància de 1,5m entre cada membre de la mesa. També disposaran de lavabos exclusius durant la jornada.

En el moment de fer les comprovacions a cada votant, els membres no tocaran ni els Documents Nacionals d’Identitat ni els sobres amb els vots. Només ho faran al moment del recompte, quan portaran tots els equips de protecció disponibles. A més, a la franja de 19h a 20h reservada a positius i contactes estrets hauran de vestir equips de protecció individual (EPI).

Durant tota la jornada hi haurà responsables de seguretat sanitària que vetllaran pel compliment de totes les mesures establertes pel protocol elaborat per la Generalitat de Catalunya i garantir la màxima seguretat durant aquestes eleccions.