Aquest divendres 1 de juny s’obre al públic l’exposició “Aragay: tresors retrobats” a l’Espai Pere Calafell, al districte de Sant Martí de Barcelona. La mostra romandrà oberta fins el 14 de juliol. Es podrà visitar de dilluns a divendres de 17 a 20 hores i els dissabtes de 11 a 14 hores al carrer Andrade, 184 de la capital catalana. Promoguda pel Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals, gira entorn el conjunt de 7 quadres ceràmics obra de l’autor trobats a l’espai que acull l’exposició el passat 27 d’abril després que se’ls perdés la pista durant dècades, tal i com va anunciar l’Ajuntament de Barcelona. El Museu Municipal Josep Aragay de Breda col·labora amb l’exposició, cedint a la mateixa rèpliques dels esbossos originals d’Aragay en el procés de creació del conjunt, documents que van certificar la veracitat de l’obra i que formen part del fons de l’arxiu del museu bredenc.

Les obres són una sèrie de quadres que representen diversos jocs infantils i es veuen nens i nenes jugant. Josep Aragay les va crear l’any 1931 al seu taller de Breda com un encàrrec per decorar la secció infantil de l’Institut Antituberculós i Dispensaris Blancs, de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears.

Fonts expertes en l’obra de Josep Aragay qualifiquen les obres trobades com una “joia del noucentisme ceràmic”. Els quadres són posteriors al viatge d’Aragay Aragay a Itàlia que va marcar profundament els seus treballs posteriors, derivant cap a un estil més clàssic. També destaquen la varietat cromàtica que apareix als quadres, valorant el mèrit d’aconseguir certs colors concrets en una època en que se’ls fabricaven els mateixos artistes.

La mostra també posa en relleu la personalitat figura del pediatre Pere Calafell, a qui ret homenatge l’edifici on es realitza l’exposició. Un cop acabada els quadres es quedaran permanentment al seu emplaçant actual, que es troba en procés de convertir-se en una escola bressol.