El director del Museu Municipal Josep Aragay, Xavier Castanyer, participarà en la 3a edició del Simposi Internacional del Noucentisme a la Universitat de Nova York els propers 13 i 14 d’abril

El Simposi estarà dedicat al vincle entre el Noucentisme català i el Novecento italià, dos moviments artístics i culturals que compartien la fascinació pel món antic i el rebuig a les avantguardes europees.

Xavier Castanyer oferirà la ponencia The Italianess of Josep Aragay, on parlarà sobre el viatge que va fer l’artista a la Itàlia de principis del segle XX. Un viatge que el va fascinar i que va marcar per sempre la seva creació artística. Arran d’aquesta expedició, Aragay va escriure un diari on hi va anotar reflexions sobre pintures, escultures, monuments i la cultura que es respirava en ciutats com Florència, Pisa o Roma.

La intervenció de Castanyer incidirà en la importància del llegat clàssic i del renaixement, no només en l’obra d’Aragay, sinó també en la concepció de país del Noucentisme, un moviment que entenia l’art com un instrument més per modernitzar Catalunya. Aragay parlava de crear un art nacional català a partir del classicisme, sense el qual Catalunya no podria tenir mai la plenitud com a nació.

El tercer Simposi del Noucentisme l’organitzen la Universitat de Nova York, i la Fundació Rafael Masó de Girona. S’ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el Center for European and Mediterranean Studies, la North-American Catalan Society i l’Anglo-Catalan Society. Els directors del Simposi seran el professor Ara H. Merjian, del Departament d’Estudis Italians de NYU, i el director de la Fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs.

Durant el simposi també hi haurà intervencions a càrrec de professors i experts d’universitats de ciutats de tot el món com Pàdua, Girona, Milà, Barcelona, Toronto, Venècia o Roma.

El Museu Josep Aragay ha col·laborat en l’organització de totes les edicions del Simposi Internacional del Noucentisme i va acollir la cloenda de la segona edició, que va tenir lloc a les comarques gironines. Aquest esdeveniment es considera una eina essencial per fomentar la recerca i l’intercanvi d’idees sobre el Noucentisme i també una manera de donar a conèixer el moviment artístic arreu del planeta.

Podeu consultar el programa complet del 3r Simposi Internacional del Noucentisme al següent enllaç: PROGRAMA 3R SIMPOSI INTERNACIONAL DEL NOUCENTISME