El Centre Cultural Els Forns acollirà l’exposició “La revolució pedagògica de Francesc Ferrer i Guàrdia” del 18 de juny al 18 de juliol. La mostra explica els objectius, els principis, la repercussió i l’abast de la gran obra de Ferrer i Guàrdia: l’Escola Moderna, el model pedagògic de la qual va significar una autèntica revolució pedagògica en un context social convuls i amb un sistema educatiu precari. A l’exposició s’hi poden trobar objectes personals del mateix Ferrer i Guàrdia com llibretes manuscrites amb anotacions i poemes, pensaments escrits des de la presó o la seva agenda de contactes.

És el gran impulsor a l’estat espanyol de l’Escola Moderna, iniciada l’any 1901 i que va estar oberta fins l’any 1906, quan Ferrer i Guàrdia va ser detingut com a còmplice de l’atemptat frustrat contra Alfons XIII, acusació de la que va acabar sent absolt. L’Escola Moderna era un model d’ensenyament totalment innovador. Un ensenyament inspirat en el lliurepensament, mitjançant la pràctica de la coeducació de sexes i de classes socials, la insistència en la necessitat de la higiene personal i social, el rebuig als exàmens, a tot sistema de premis i càstigs i la obertura de l’escola a les dinàmiques de la vida social i laboral. També jugava un paper important la descoberta del medi natural. Els nens i nenes tenien una insòlita llibertat, feien jocs i exercicis a l’aire lliure, i un dels eixos de l’aprenentatge es constituïa a partir de les seves pròpies redaccions i comentaris d’aquestes vivències.

L’Escola Moderna és el projecte més important de la vida de Ferrer i Guàrdia. Es tracta d’un model educatiu basat en un ensenyament racional, científic i humanitari. Des d’un prisma universal i laic, treballava amb l’objectiu de construir una ciutat de persones lliures, de caràcter igualitari, sense diferències de gènere, sense prejudicis i desmuntant el sistema de persones opressores i persones oprimides.

Finalment Francesc Ferrer i Guàrdia va morir l’any 1909, afusellat al Castell de Montjuïc condemnat, sense proves i jutjat sense garanties, de ser uns dels instigadors de la Setmana Tràgica. Va deixar com a llegat el model de l’Escola Moderna, que es va implantar a diversos països d’arreu del món.