El Centre Cultural Els Forns acollirà del 19 de juny al 29 d’agost l’exposició “Tot escoltant Gerhard. Robert Gerhard (1896-1970): un quixot amb noblesa d’esperit”. Aquesta exposició forma part del plec d’activitats de l’Any Gerhard (2020-2021), en què es commemoren tant el 125è aniversari del naixement com el 50è aniversari de la mort del compositor català més important del segle passat. Aquestes activitats tenen l’objectiu de recuperar la seva figura i obra, molt desconeguda a Catalunya a causa de la censura franquista.
Per altra banda, el diumenge 20 de juny a les 12h tindrà lloc una conferència inaugural al mateix Centre Cultural Els Forns a càrrec d’Oriol Pérez i Treviño, comissari de l’exposició. L’acte tindrà l’acompanyament musical del tenor Jordi Mas i el guitarrista Gustavo Them, qui interpretaran peces del mateix Robert Gerhard i d’Enric Morera,
Robert Gerhard va néixer a Valls l’any 1986, fill d’un suís i una alsaciana. Després de realitzar els estudis secundaris i iniciar-se en la formació musical a Suïssa, va tornar a Catalunya després de l’esclat de la Primera Guerra Mundial. Va estudiar piano amb Enric Granados i Frank Marshall i posteriorment amb Felip Pedrell, el seu principal mentor juntament amb Arnold Schönberg, de qui va ser alumne a Viena i Berlin a mitjans dels anys 20. Un cop tornat a Catalunya va dur a terme una gran activitat cultural amb concerts, conferències, participació en organitzacions musicals catalanes i activitats pedagògiques.
L’arribada de la dictadura franquista va forçar el seu exili a causa de les seves relacions amb la República i la Generalitat, ja que va arribar a ser responsable de la gestió musical del Govern de la República. Primer es va establir a França i definitivament a Cambridge, Anglaterra. Allà va treballar composant i orquestrant una gran varietat de peces musicals, des d’arranjaments de sarsueles i música popular espanyola per a l’orquestra de la BBC sota el pseudònim de Joan de Serrallonga fins a la composició de bandes sonores per a obres teatrals i cinematogràfiques. Per altra banda va exercir de docent a Anglaterra i als Estats Units.
Els seus mèrits li van valdre el reconeixement de ser nomenat Comandant de l’Orde de l’Imperi Britànic l’any 1967 i Doctor Honoris Causa per la Universitat de Cambridge l’any 1968. Malgrat tots aquests reconeixements a l’estranger, la censura exercida per la dictadura franquista ha fet que la seva obra i la seva figura no siguin conegudes a casa nostra, fet pel qual ara es posa en valor i se’n fa difusió de les mateixes.