Durant la passada setmana van acabar els treballs de retirada del cablejat aeri de l’entorn de la plaça de la Vila. Una actuació que s’emmarca en la línia de rehabilitar i millorar l’aspecte del nucli històric de la Vila. A la imatge que acompanya aquest article es pot veure l’estat actual de l’edifici de l’Ajuntament des de la primavera de 2021 gràcies a les diferents actuacions que s’han dut a terme. A les diferents xarxes socials de l’Ajuntament es pot veure una sèrie d’imatges enllaçades que mostren la seva evolució.

La més destacada va ser la rehabilitació de la façana nord de l’edifici, que dona al carrer Nou. Es va repicar tota la paret de la façana, deixant-la apta per aplicar un arrebossat amb morter de calç i posterior es va pintar amb pintura mineral de silicats. A la mateixa actuació es va adequar l’estructura del pis superior per donar una imatge més uniforme amb la resta de l’edifici, tant a la façana nord com a l’oest, que acull l’entrada principal. També es van sanejar els pilars de formigó i les bigues que es van deixar a la vista en el moment de la seva construcció, reparant les irregularitats existents amb un material elàstic i el posterior pintat de tots els elements. Finalment es van incorporar trencaaigües de granit a les finestres.

Uns mesos després es va actuar en l’entrada del Museu Municipal Josep Aragay, que es va renovar completament. Es va instal·lar una estructura que reprodueix diversos dibuixos de Josep Aragay per a donar-li un tret distintiu a l’arribada de l’equipament. Aquesta estructura conté una nova porta integrada, facilitant així l’accés a la instal·lació. El disseny de la nova entrada té dos elements característics. Per una banda al costat dret, sobre un fons esgrogueït que imita la textura d’un pergamí, hi apareix una fila de gent fent cua per entrar al museu. Es tracta d’una composició de dibuixos que van ser publicats a diferents vinyetes en diversos números de la revista El Borinot durant la dècada dels anys 20 del segle passat i de la qual Josep Aragay n’era dibuixant. Al costat esquerre , sobre fons blau, hi apareix el logotip del museu. Aquesta figura és un altre dibuix d’Aragay que apareix a la portada de l’Almanach dels Noucentistes, una publicació de 1911 que contenia una antologia, tant literària com plàstica, de les concepcions estètiques i artístiques del noucentisme i de la qual Aragay va ser un dels principals impulsors.

Finalment la retirada del cablejat aeri de l’entorn de l’edifici de l’Ajuntament i la plaça de la Vila ha estat la darrera que s’ha dut a terme fins ara. S’han eliminat els encreuaments aeris integrant el cablejat en altres façanes o fent-lo pasar per sota terra, deixant lliures les façanes del consistori de qualsevol element d’aquest tipus d’instal·lacions.

Aquestes actuacions dignifiquen i embelleixen l’entorn de l’edifici de l’Ajuntament i de la plaça de la Vila, tant com s’havia fet i es continuarà treballant en altres punts del nucli històric del municipi. Alguns exemples anteriors són la rehabilitació de la façana de l’església de Sant Salvador o el sanejament i creació de la plaça del Claustre, entre d’altres. En un futur continuaran les actuacions en tot l’àmbit del nucli històric per a la seva rehabilitació i millora.