Consulta el programa d’activitats al següent enllaç: PROGRAMA FIRA DE L’OLLA 2019

El cap de setmana del 12 i el 13 el d’octubre Breda celebrarà la vuitena edició de la Fira de l’Olla, l’esdeveniment que dóna a conèixer el sector ceramista i terrissaire, puntal durant generacions en el desenvolupament econòmic de la Vila de Breda.

Des de la seva edició inicial la Fira de l’Olla de Breda ha anat consolidant l’aposta per fer un esdeveniment proper i atractiu al públic, combinant propostes d’oci i un fort component divulgatiu. Així, durant tot el cap de setmana ceramistes i terrissaires tant de Breda com d’altres indrets mostraran els seus millors productes en els expositors disposats en el recinte de la Fira, on també tindran el seu lloc els comerciants locals. A més, la Fira de l’Olla comptarà amb demostracions d’elaboració de ceràmica, exposicions i conferències, i un fort component gastronòmic, fent visible la importància dels recipients de terrissa dins de molts plats de la nostra cuina.

Com és la tònica habitual, hi haurà diverses conferències i xerrades sobre la terrissa i les seves diferents aplicacions. Destaquen també dues exposicions que s’exhibiran al Centre Cultural Els Forns “Des de Lledoners”, una mostra de peces de ceràmica que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, fa des de la presó de Lledoners. Per altra banda també hi haurà l’exposició “Ceràmica cultural i creativa de les ciutats ceràmiques espanyoles”, cedida per l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica. Pel que fa a conferències, destaca la presentació del Premi Recerca Jove 2017 del Departament d’Empresa i Coneixement, “Disseny i creació d’un mosaic”, a càrrec de l’estudiant bredenca Estel Parés.

La Fira de l’Olla mantindrà activitats clàssiques com la demostració d’elaboració de terrissa amb torn a càrrec de terrissaires bredencs o un taller de manualitats amb argila a càrrec de Yolanda Flor4Pètals. La vuitena edició continuarà el camí iniciat a l’edició anterior, d’oferir activitats lúdiques relacionades amb la ceràmica i la terrissa, com una cursa de terrissaires on els participants hauran de ser els més ràpids amb una post sobre l’espatlla o el joc de trencar l’olla.

Pel que fa als usos gastronòmics de la terrissa, no faltarà la cuina d’arròs amb cassoles de Breda, Una demostració de cuiners i cuineres del municipi que faran diverses receptes d’arròs a la cassola a la plaça de la Vila amb l’animació de l’actor Sergi Cervera. Posteriorment hi haurà tastets dels diferents arrossos al preu d’un euro que es destinarà al “Gastrosolidari”, un iniciativa solidària de la Federació de comerç de la Selva i la Unió de Botiguers i Comerciants de Breda en la que destinen la quantitat recaptada a dotar de recursos a una altra entitat per a que dugui a terme un projecte amb beneficis socials. Aquest any tampoc faltarà una activitat cada cop més habitual al programa de la fira: un tast de vins elaborats en àmfores de terrissa, del celler Vinyes d’Olivardots. Per acabar, enguany també diversos restaurants del municipi oferiran un menú amb plats on la terrissa és clau en la seva elaboració.

La Fira de l’Olla també servirà per difondre el patrimoni del nucli històric del municipi amb visites guiades al llarg del cap de setmana. A un preu de 2€ la visita, el visitant podrà conèixer a fons tots els racons del nucli històric de la vila de la mà de guies locals.

Durant el cap de setmana de Fira de l’Olla també hi haurà altres propostes d’oci no relacionades estrictament amb el món ceramista i terrissaire, com una cercavila dels Gegants de Breda pel recinte de la fira que servirà per a inaugurar l’esdeveniment o la presentació del “Joc de la Laura”, a càrrec de la Unió de Botiguers i Comerciants de Breda i la Federació de Comerç de La Selva: un joc de taula per difondre el patrimoni de la comarca de La Selva entre els més petits.

La Fira de l’Olla de Breda arriba a la seva vuitena edició cada cop més consolidada i definida. Un cap de setmana on la vila de Breda posa a l’aparador la seva experiència en l’ofici de la ceràmica i la terrissa, aportant un valor afegit a un producte que durant segles ha estat motor de l’economia local.