PROGRAMA FIRA DEL MONESTIR I FESTA DE L’AJUST 2019

El cap de setmana de l’11 i el 12 de maig Breda celebrarà la 4a Fira del Monestir, un esdeveniment que va néixer l’any 2016 amb la intenció de posar en relleu el patrimoni bredenc, especialment l’antic Monestir de Sant Salvador. Des de la seva creació la Fira del Monestir s’associa amb la Festa de l’Ajust, una festa d’origen medieval que recorda el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al monestir de Sant Salvador de Breda, i que enguany arriba a la 756a edició. En aquesta edició la fira comptarà amb la presència del Monestir de les Avellanes, a la Noguera, amb una parada informativa sobre les seves activitats.

La fira combinarà aspectes de la vida monacal amb altres atraccions com la divulgació del patrimoni bredenc amb visites guiades a l’antic Monestir de Sant Salvador i a la renovada plaça del Claustre o un mercat artesà amb productes alimentaris i manufacturats tals com formatges naturals, joguines de fusta, embotits, treballs de cuir, ceràmica, cristall, dolços i pastes medievals, sabons naturals, esmalts, icones, perfums i molts altres.

La Fira del Monestir comptarà amb un fort component divulgatiu, com ja és habitual. Durant els dos dies de fira hi haurà xerrades, presentacions de llibres i projeccions de documentals sobre diversos monestirs de Catalunya i la vida en el seu interior. Alguns exemples són les presentacions dels llibres “La cuina dels monestirs. Les cartoixes d’Escaladei i Montalegre”, a càrrec del seu autor Jordi Bages-Querol, historiador i professor de la Universitat Oberta de Catalunya i “Sixena: la croada de la memòria”, a càrrec del seu autor Francesc Canosa, periodista i professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna; la projecció del documental “Caputxins. 400 anys a Arenys” amb el seu director, Jordi Roigé, i un membre de la comunitat caputxina o una visita guiada a l’exposició “Montalegre. Sis segles de silenci cartoixà”, a càrrec del seu autor, el fotògraf Oriol Casanovas. Aquesta exposició, cedida pel Museu de Badalona, es podrà veure al Centre Cultural Els Forns del 4 al 19 de maig.

Com ja és habitual la Fira del Monestir porta dins del seu programa diferents propostes d’oci per als seus visitants. Durant el cap de setmana es podran veure demostracions d’oficis medievals com el de picapedrer, d’escrivà o de vitraller;  propostes gastronòmiques com tastets d’un porc sencer rostit durant tot el matí a la plaça de la Vila; més d’una cinquantena de jocs tradicionals de fusta per a la mainada o una de les principals novetats d’enguany: un espectacle de falconeria amb vol d’aus rapinyaires que diumenge farà les delícies de petits i grans en sessió de matí i tarda.

Des de la primera edició la Fira del Monestir celebra l’activitat “Dibuixem el monestir de Breda” del col·lectiu Urban Sketchers Girona, que dibuixen a peu de carrer el nucli antic del poble. Enguany l’activitat serà dissabte al matí, deixant un any més la imatge del nucli històric envoltat de dibuixants que capten moments de la fira a l’entorn del Monestir de Sant Salvador.

Paral·lelament tindrà lloc la 756a edició de la Festa de l’Ajust, que conté activitats d’un caire més festiu. Aquest 2019 un dels actes més destacats serà la renovació del pubillatge. Dissabte 11 a la tarda el Claustre acollirà la cerimònia de comiat del pubillatge vigent i la proclamació del nou amb la presència de pubilles i hereus d’arreu de Catalunya i l’actuació del Taller de Músics de Breda. Diumenge 12 serà el torn del comiat i proclamació del pubillatge comarcal de la Selva. Tampoc faltaran una cercavila amb la banda de timbalers de la colla de diables U9-7KOU i en “Xicu Grapes”; un Gran Correfoc per l’entorn del Monestir de Sant Salvador i alguns dels primers carrers del poble de Breda; nit de festa al Cercle Bredenc amb Tropical Orquestra i Animal Dj’s; una exhibició de ball en línia a càrrec del Coutry Breda; sardanes amb la cobla La Principal de l’Escala; animació infantil amb el grup Els Atrapasomnis; la tradicional Missa Solemne en Honor als patrons Sant Iscle i Santa Victòria a l’església parroquial i una cercavila dels Gegants de Breda que servirà com a tancament.

La Festa de l’Ajust té el seu origen en el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al Monestir de Sant Salvador de Breda, l’any 1263. Aquest trasllat respon a una donació del vescomte Grau de Cabrera, senyor del Castell de Montsoriu i membre de la família promotora de la construcció del cenobi bredenc. Arran d’aquesta donació es va establir que la translació del cos de Sant Iscle s’havia de celebrar el tercer diumenge després de la Pasqua de Resurrecció. Es fa servir el terme “ajust” com a sinònim d’acord perquè la data de celebració es va pactar entre la parròquia i el monestir, atès que, tots dos màrtirs esdevenien, a partir d’aleshores, patrons de tot Breda en el seu conjunt. D’uns anys ençà, aquesta Festa de l’Ajust, la “festa petita” del poble, s’ha associat amb la Fira del Monestir, un esdeveniment que pretén reivindicar el passat monacal de Breda, tenint en compte que aquesta és una població que es va anar estructurant al voltant d’un monestir benedictí fundat l’any 1038.