PROGRAMA FIRA DEL MONESTIR I FESTA DE L’AJUST 2022

El cap de setmana 7 i el 8 de maig Breda celebrarà la 5a edició Fira del Monestir, un esdeveniment que va néixer l’any 2016 amb la intenció de posar en relleu el patrimoni bredenc, especialment l’antic Monestir de Sant Salvador. Enguany tornarà després de dos anys d’absència provocada per la pandèmia de la Covid-19, pel que aquesta edició és més esperada que mai. Des de la seva creació la Fira del Monestir s’associa amb la Festa de l’Ajust, una festa d’origen medieval que recorda el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al monestir de Sant Salvador de Breda, i que enguany arriba a la 759a edició.

La fira combinarà aspectes de la vida monacal amb altres atraccions com la divulgació del patrimoni bredenc amb visites guiades al conjunt arquitectònic de l’antic Monestir de Sant Salvador o un mercat artesà amb productes alimentaris i manufacturats tals com formatges naturals, joguines de fusta, embotits, treballs de cuir, ceràmica, cristall, dolços i pastes medievals, sabons naturals, esmalts, icones, perfums i molts altres.

Durant tot el cap de setmana hi haurà altres propostes com demostracions en directe d’oficis habituals als monestirs com el de retaulista, on tothom podrà aprendre com es pintaven els antics retaules medievals de les esglésies. Per altra banda la mainada podrà participar en un taller de decoració amb pa d’or practicar diverses tècniques per aplicar a un full molt prim d’or batut, usat tradicionalment per daurar escultures i retaules. També podreu veure pels carrers de la fira el “Campanomòbil”, un campanar amb rodes provinent de l’Alqueria de la Comtessa, al País Valencià, amb el que es faran demostracions dels diferents tocs de campana i la funció de cadascun.

La Fira del Monestir comptarà amb un fort component divulgatiu, com ja és habitual. Durant els dos dies de fira hi haurà xerrades, presentacions de llibres altres activitats. Destaquen la conferència “Els monestirs, pous de memòria”i presentació del número de la revista Gavarres titulat “Vida Monàstica”, a càrrec de l’historiador Elvis Mallorquí; la presentació del llibre “Monestirs, història i art – Catalunya” a càrrec del seu autor, Valentí Zapater; la recreació històrica d’una visita del vescomte Guerau de Cabrera i el concert “Música de fets i llegendes de Jaume I”, a càrrec del grup Ensenmble Spatium.

Com ja és habitual la Fira del Monestir porta dins del seu programa diferents propostes d’oci per als seus visitants. La més destacada és la degustació de porc rostit a la plaça de la Vila diumenge al migdia, que es courà a foc lent des de la matinada anterior i que tindrà un preu d’un euro per ració.

Des de la primera edició la Fira del Monestir celebra l’activitat “Dibuixem el monestir de Breda” del col·lectiu Urban Sketchers Girona, que dibuixen a peu de carrer el nucli antic del poble. Enguany l’activitat serà diumenge al matí, deixant un any més la imatge del nucli històric envoltat de dibuixants que capten moments de la fira a l’entorn del Monestir de Sant Salvador.

Festa de l’Ajust

Paral·lelament tindrà lloc la 759a edició de la Festa de l’Ajust, que conté activitats d’un caire més festiu. Aquest 2022 un dels actes més destacats serà la renovació del pubillatge. Dissabte 7 al matí la plaça Lluís Companys acollirà la cerimònia de comiat del pubillatge vigent i la proclamació del nou amb la presència de pubilles i hereus d’arreu de Catalunya. Una estona més tard tindrà lloc d’un tast de vins i formatges a càrrec d’El Bocamoll a la plaça de la Vila. Aquesta activitat tindrà places limitades per ordre d’arribada. El mateix dissabte a la tarda la plaça del Claustre acollirà la celebració del 45è aniversari de la Penya Barcelonista de Breda, que comptarà amb un dinar popular i un concert posterior amb Miquel del Roig i Dj Pepe. A la tarda l’activitat es traslladarà novament a la plaça Lluís Companys, on s’instal·laran una sèrie de jocs tradicionals de fusta de mida gegant. A la nit, el Cercle Bredenc serà l’escenari del concert de la Festa de l’Ajust, amb La Banda del Coche Rojo i Dj.

Els actes de diumenge començaran amb una cercavila dels Gegants de Breda prèvia a la tradicional Missa Solemne en Honor als patrons Sant Iscle i Santa Victòria a l’església parroquial. Un cop acabada la Missa Solemne hi haurà sardanes i vermut a la plaça del Claustre, amb la cobla Marinada. Finalment, diumenge a la tarda el Country Breda tancarà els actes festius amb una exhibició de ball en línia a la plaça Lluís Companys.

La Festa de l’Ajust té el seu origen en el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al Monestir de Sant Salvador de Breda, l’any 1263. Aquest trasllat respon a una donació del vescomte Grau de Cabrera, senyor del Castell de Montsoriu i membre de la família promotora de la construcció del cenobi bredenc. Arran d’aquesta donació es va establir que la translació del cos de Sant Iscle s’havia de celebrar el tercer diumenge després de la Pasqua de Resurrecció. Es fa servir el terme “ajust” com a sinònim d’acord perquè la data de celebració es va pactar entre la parròquia i el monestir, atès que, tots dos màrtirs esdevenien, a partir d’aleshores, patrons de tot Breda en el seu conjunt. D’uns anys ençà, aquesta Festa de l’Ajust, la “festa petita” del poble, s’ha associat amb la Fira del Monestir, un esdeveniment que pretén reivindicar el passat monacal de Breda, tenint en compte que aquesta és una població que es va anar estructurant al voltant d’un monestir benedictí fundat l’any 1038.