Aquest migdia s’ha celebrat la inauguració i benedicció de la rehabilitació de la façana de l’església de Santa Maria de Breda, que forma part del conjunt monumental de l’antic monestir de Sant Salvador. L’acte s’emmarca dins del programa de la festa major del municipi, que continuarà fins al proper 10 de setembre.

Hi han estat presents Dídac Manresa, alcalde de Breda; Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona; Elsa Ibar, subdirectora general de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, i Salvador Balliu, president del Consell Comarcal de la Selva, en representació de les institucions promotores dels diferents treballs duts a terme a l’església durant aquest últim any. A més, també hi han assistit els rectors de les parròquies de l’arxiprestat de Farners-Montseny, del qual forma part la parròquia bredenca, i representants d’altres institucions i entitats de la zona.

La benedicció ha estat a càrrec del bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo. La façana ha estat sotmesa a un procés de rehabilitació que n’ha millorat substancialment la imatge i que va finalitzar el mes d’octubre passat, després de tres mesos de treballs. Les tasques de millora han consistit en la consolidació dels suports pedra per a una estabilització correcta de tots els elements, així com una neteja integral de sediments, colònies biogèniques i morters de junta en mal estat de tota la façana, seguida de la consolidació dels diferents elements. En els punts on va ser necessari es va rejuntar el parament amb un morter específic per a aquesta mena de treballs.

Les obres de rehabilitació de la façana han tingut un cost de 66.321,31 €, incloent-hi l’IVA, i han estat finançades pel Bisbat de Girona i la Diputació de Girona.

Presentació dels treballs a la nau de l’església

L’acte també ha servit per presentar els treballs de la primera fase de la restauració de la nau de l’església, actualment en el tram final de les obres. Joaquim Bover, autor del projecte i director de l’obra, ha estat l’encarregat de fer la presentació dels treballs a través de fotografies i altres documents visuals. Les obres s’enfoquen en la reparació dels murs i les voltes del quart creuer de l’interior de l’edifici. S’està duent a terme el tractament de tots els paraments interiors, netejant-los i retornant-los a la seva volumetria original. En la mateixa actuació també s’estan restaurant els nervis de les voltes de creueria a l’origen i reconstruint les formes originals de les peces de pedra.

En aquest sentit, el bisbe de Girona ha manifestat la seva satisfacció de les actuacions dutes a terme, qualificant la jornada d’avui com “un dia de gran goig” i “un motiu d’esperança” per dur a terme totes les actuacions necessàries per a una rehabilitació total del temple. Monsenyor Francesc Pardo i Artigas ha volgut mostrar el reconeixement “a l’esforç de moltes persones i de les institucions” per a fer realitat tant els treballs ja acabats com els que s’estan duent a terme. Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha destacat l’obra com “un exemple de la bona col·laboració de les administracions i el bisbat”, així com una forma de “dignificar Breda i també el país”. Pere Vila ha assegurat que el conjunt arquitectònic de l’Església de Santa Maria i l’antic Monestir de Sant Salvador és  “un conjunt harmònicament molt ben acabat i molt ben treballat, així com molt imponent com a imatge pròpia del poble”. El president de l’ens provincial qualifica com “un goig que Breda pugui disposar d’aquest equipament”, així com ha mostrat la disposició de la Diputació de Girona en col·laborar en actuacions futures a través de la seva línia de subvencions adreçades a monuments.

El cost d’aquestes obres és de 166.913,69 €, incloent-hi l’IVA. El finançament de les obres es realitza dins del programa de l’1 % cultural. L’Ajuntament de Breda i l’INCASÒL, mitjançant els fons provinents del Conveni de transferències de l’any 2015 amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, sufraguen els costos al 50 %.

Aquestes dues actuacions formen part del procés de recuperació del patrimoni de la vila. En aquest sentit, l’Ajuntament de Breda està treballant en l’elaboració d’un pla director que tracti d’una manera global tots els espais del conjunt de l’antic monestir de Sant Salvador amb l’objectiu de rehabilitar-lo totalment i preveure els usos que se li pot donar en el futur. Tot i els treballs ja realitzats l’alcalde de Breda, Dídac Manresa, ha fet un recordatori sobre aquesta qüestió: “Queda molta feina per fer”. El batlle bredenc s’ha mostrat satisfet i esperançat sobre el paper de les diferents institucions i la seva disposició a col·laborar per arribar a la completa rehabilitació del conjunt de l’antic Monestir de Sant Salvador: “Això és el més important. Que tots plegats siguem capaços d’entendre’ns tots plegats per a aconseguir que el Monestir brilli com es mereix brillar”.

Fotografia: Ekelele/ddgi