A conseqüència del tancament de les oficines d’atenció al públic de la Seguretat Social, a causa de la pandèmia pel COVID-19, s’ha obert una nova bústia per a la realització de les gestions per a les persones que no disposen d’un certificat digital o cl@ve i que podeu consultar en aquest enllaç.

Així, tant per les persones que tenien cita prèvia per sol·licitar una prestació (jubilació, viduïtat, prestació per naixement o cura de menor, etc.) com per les que no tenien amb anterioritat una cita prèvia, podran fer els tràmits de les següents maneres:

Si tens certificat digital o Cl@ve

Podràs presentar la teva sol·licitud a través de la web de la Seu Electrònica de la Seguretat Social o del portal Tu Seguridad Social i identificar-te amb el certificat digital o cl@ve.

Si no disposes de mètodes d’autentificació segura

En aquest cas, l’Institut Nacional de la Seguretat Social ha habilitat un servei a través del qual podràs presentar la teva sol·licitud sense la necessitat d’identificació electrònica. Aquí trobaràs més informació.

Aquest servei ho trobaràs en aquest enllaç. S’obrirà una pàgina per a la presentació d’escrits i documentació sense registre en la que hauràs d’escollir la Direcció Provincial que et correspongui i complimentar les següents dades identificatives:

– NIF/NIE

– Nom i cognoms

– Telèfon de contacte

– Correu electrònic

– Assumpte

– Text amb la descripció de l’escrit, sol·licitud o comunicació

– Documentació que consideri adjuntar

Si el motiu és sol·licitar una prestació, caldrà afegir el formulari de la teva sol·licitud. Els formularis estan també disponibles a la pàgina web de la Seguretat Social.

Com que aquest servei no utilitza cap mitjà per a identificar-se electrònicament, la sol·licitud no es formalitza en el Registre Electrònic de la Seguretat Social, per tant, es podrà requerir a la persona sol·licitant que acrediti la seva identitat o verificar qualsevol documentació o dada que hagi facilitat. Cal tenir en compte que aquesta mesura tampoc permet obtenir un justificant de la tramitació.

De totes maneres, els terminis per a la presentació de sol·licituds de prestacions a la Seguretat Social estan suspesos. Per tant, es recomana només utilitzar aquest servei si es necessita contactar amb l’INSS, en cas contrari es demana esperar a la finalització de la situació creada pel COVID-19