
El passat dilluns la bredenca Estel Parés va recollir a l’Auditori de Barcelona el guardó que l’acredita com a una de les guanyadores del Premi Recerca Jove 2017, un reconeixement atorgat per la Generalitat de Catalunya als millors treballs de recerca que han de realitzar els alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius del país. L’Estel ha aconseguit un dels premis, competint amb més de 260 treballs presentats.
El treball de recerca de l’Estel Parés, mentre cursava els seus estudis de segon de batxillerat a l’Institut Vescomtat de Cabrera d’Hostalric, es titula “Disseny i creació d’un mosaic”. L’objectiu del mateix era crear un mosaic decoratiu a partir d’un software matemàtic. Per a aquesta tasca va utilitzar Geogebra, un software matemàtic interactiu i lliure amb aplicacions educatives a escoles i universitats. Es tracta d’un compendi de matemàtiques que reuneix geometria, àlgebra, estadística i càlcul, pel que té infinitat d’aplicacions possibles. Un cop dissenyat el mosaic el projecte contempla l’estudi dels terres hidràulics d’un habitatge per a aplicar-ho al seu projecte. Finalment, amb l’ajuda d’un mestre terrissaire del municipi va crear un mosaic ceràmic a partir del seu disseny. Com a complement va fer una recerca i estudi de diferents mosaics decoratius a habitatges del seu entorn.
Els Premis de Recerca Jove es van crear l’any 1981 per a reconèixer les vocacions científiques dels estudiants catalans de secundària, batxillerat i cicles formatius, que han de realitzar Treballs de Recerca per a superar els seus estudis. S’aproximen a tots els camps de coneixement des de les humanitats fins a les tecnològiques, passant per les ciències socials i les humanitats. Els Premis Recerca Jove pretenen fer que els joves no es quedin com a espectadors i participin del món de la ciència i s’aventurin en una recerca pròpia. Per altra banda, a més de recompensar l’esforç dels alumnes, també premien els centres escolars que animen els estudiants a endinsar-se en la investigació científica.