
Els propers 15, 16 i 17 d’abril Breda celebrarà la primera edició de la Fira del Monestir. D’aquesta manera substitueix la Fira d’Entitats, de la qual es prepara un nou format de cara a l’estiu. La nova fira es celebrarà els mateixos dies que la Festa de l’Ajust, vinculada des dels seus orígens al Monestir de Sant Salvador de Breda, pel que es posa en relleu el patrimoni monacal bredenc. Durant tres dies Breda serà un exponent de la vida monacal catalana, amb conferències, tallers i mostres de productes de diferents monestirs del territori.
La Fira del Monestir
Aquest any s’ha volgut, per primera vegada, associar a la Festa de l’Ajust una Fira del Monestir. Com que l’origen de la Festa de l’Ajust està estretament vinculat a la història del Monestir de Sant Salvador de Breda, s’ha trobat adient organitzar una fira que girés a l’entorn de la temàtica de la vida monacal i posés en valor aquest element patrimonial del poble de Breda.
És per això que aquest any ens acompanyen alguns monestirs catalans oferint els seus productes i serveis i es desenvoluparan tot tipus d’activitats relacionades amb el monestir de Breda o la vida monacal, ja siguin conferències sobre la història del monestir de Sant Salvador, sobre les herbes remeieres dels caputxins i la cuina monàstica o bé amb visites guiades al que fou monestir benedictí fins el segle XIX. Al voltant dels estands del monestir també s’hi situaran parades d’artesania i productes d’alimentació de proximitat.
La voluntat d’aquesta fira és que els bredencs rememorem una part essencial de la nostra identitat i que els visitants, que són molt benvinguts, coneguin el monestir com un dels nostres trets distintius, juntament amb la terrissa i la proximitat al Montseny.
La Festa de l’Ajust
Els orígens de la Festa de l’Ajust es remunten a l’any 1263 quan es va traslladar part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al monestir de Sant Salvador de Breda. És molt possible que haguessin arribat a Catalunya l’any 1010 amb motiu de l’expedició catalana a Còrdova durant la qual es va produir un saqueig de la capital del Califat.
Va ser el vescomte Grau de Cabrera que va decidir donar una part d’aquestes relíquies al monestir de Breda, deixant-ne una altra part al castell de Sant Iscle de Vidreres. Es va establir que la translació del cos de sant Iscle s’havia de celebrar el tercer diumenge després de la Pasqua de Resurrecció. Es fa servir el terme «ajust» com a sinònim d’acord perquè la data de celebració es va pactar entre la parròquia i el monestir, atès que tots dos màrtirs esdevenien patrons de Breda.
La Festa de l’Ajust ha estat, tradicionalment, la “festa petita”. Una mena de festa major de primavera per passar-s’ho el més bé possible. Aquest any tampoc hi faltaran les activitats festives com ara els concerts de nit, les sardanes o el correfoc.
Properament continuarem donant més informació relativa a la fira. Podeu consultar les activitats programades a continuació:
PROGRAMA FESTA DE L’AJUST – FIRA DEL MONESTIR 15, 16, 17 ABRIL
DIVENDRES 15
22:30 Obra de teatre: “Retaule de Bernat II, vescomte de Cabrera” a càrrec del grup amateur Montcabrera Teatre. Al Cercle Bredenc. Entrada a 4€ en benefici del grup de teatre. Col·labora U9-7Kou
DISSABTE 16
10:00 Trobada d’intercanvi de plaques de cava. A la Bassa del Molí. Fins a les 13h.
10:00h Cercavila de Gegants a càrrec dels Gegants de Breda. Recorregut: Plaça de la Vila, carrer Nou, carretera d’Arbúcies, carrer Sant Iscle, carrer Prat, plaça de l’Església, plaça de la Vila. Col·labora: Protecció Civil
11:00h Inauguració Fira del Monestir. A la carpa de la Plaça de la Vila.
12:00h Conferència: “La cuina dels frares, un llegat històric i gastronòmic”. A càrrec de Jaume Fàbrega, crític gastronòmic. A la carpa de la Plaça de la Vila.
13:00h Sardanes a càrrec de la Cobla Bisbal Jove. A la plaça Lluís Companys (La Miranda)
16:30h Espectacle d’animació infantil a càrrec de la companyia Capicua. Hi haurà xocolatada per a la mainada. A la plaça Lluís Companys.
17:00h Visita guiada al Monestir de Breda. A càrrec del Taller d’Història i Entorn de Breda. Sortida de la carpa de la Plaça de la Vila.
18:00h Conferència: “El Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes: història dels 850 anys de l’abadia del comtat d’Urgell”. A càrrec de Robert Porta. A la carpa de la plaça de la Vila.
19:00h Conferència: “Elaboració de tisanes amb herbes remeieres”. A càrrec de Valentí Serra, frare caputxí. A la carpa de la plaça de la Vila.
22:00h Correfoc. A càrrec de la colla de diables de Breda U9-7Kou. Recorregut Plaça Dr. Rovira, carrer Sant Josep, carrer Sant Salvador, carrer Sant Iscle, carrer Capellans, plaça del Convent, carrer del Convent, carrer Prat, passeig de les Escoles, plaça Lluís Companys. Col·labora: Protecció Civil
24:00h Concert: MIQUEL DEL ROIG, ORQUESTRA MARIBEL i PEFFE’S DJ’S . Al Cercle Bredenc. Organitza: Comissió de Festes de Breda
DIUMENGE 17
10:00h “Dibuixem el Monestir de Breda”. El col·lectiu Urban Sketchers Girona es distribuirà pels voltants del nucli antic del poble per dibuixar el Monestir de Sant Salvador de Breda fins les 14:00h. Recollida d’acreditacions a la carpa de la plaça de la Vila.
11:00h Gimcana infantil: “Coneixes Breda?”. Organitzada per l’Esplai No Ploris Mai. Inici a la carpa de la plaça de la Vila.
12:00h Conferència: “Sant Salvador de Breda i els seus fundadors. Les relacions entre el monestir i els Cabrera durant l’Edat Mitjana”. A càrrec d’Alejandro Martínez Giralt, historiador de la Universitat de Girona. A la carpa de la plaça de la Vila.
16:00h Visita guiada al Monestir de Breda. A càrrec del Taller d’Història i Entorn de Breda. Sortida a de la carpa de la plaça de la Vila.
17:00h Cercavila de la Marxing Band del Taller de Músics de Breda als voltants de la fira.
18:00h Actuació de la JazzBand de l’Escola Municipal de Música de Sant Celoni. A la carpa de la plaça de la Vila.
18:00h Concert: “Ànima de Soul” a càrrec del Grup Vocal Zetzània. Al Cercle Bredenc. Organitza Cercle Bredenc. Activitat de pagament. Consultar preus de les entrades en programes a part.