Ahir dilluns l’Ajuntament de Breda va celebrar un nou Ple Municipal Ordinari. El Ple va començar amb una declaració institucional en contra de l’empresonament de Carles Puigdemont i demanant la llibertat dels presos polítics existents arran del procés d’independència respecte l’Estat Espanyol. L’alcalde de Breda, Dídac Manresa, va ser l’encarregat de llegir el text.

A la sessió es va aprovar el Pla Pressupostari a mig termini 2019-2021, una previsió dels comptes municipals en els propers exercicis. El punt es va aprovar amb el vot favorable del grup municipal d’Esquerra Republicana i un vot del grup municipal del PDeCAT i l’abstenció del grup municipal de la CUP i un vot del PDeCAT. Una altra qüestió en termes econòmics tractada a la sessió és  l’expedient de contractació i plec de clàusules per la concertació d’un préstec a llarg termini pel finançament de part de les inversions de l’any 2018. En el pressupost municipal del present exercici es destinaran 495.380€ a inversions. D’aquests, 250.000€ s’obtindran mitjançant un préstec bancari a una entitat financera que haurà de respectar les condicions fixades per aquest expedient de contractació. El punt es va aprovar amb el vot a favor d’Esquerra Republicana, l’abstenció del PDeCAT i el vot en contra de la CUP. D’aquesta forma s’inicia el procés per tal d’aconseguir aquest préstec.

Una altra de les qüestions destacades de la sessió fa referència a la futura via ciclista que ha d’unir el municipi de Breda amb l’estació de Riells i Viabrea – Breda. En el primer dels punts referents a aquest aspecte es va aprovar un conveni de col·laboració entre el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Breda i Riells i Viabrea en relació a la via que unirà Breda amb l’estació de ferrocarril. Segons aquest conveni els ajuntaments de Breda i Riells i Viabrea assumiran la titularitat de la via ciclista, construïda per la Generalitat de Catalunya, a canvi del seu manteniment. El punt es va aprovar amb els sis vots favorables del grup d’Esquerra Republicana, l’abstenció de la CUP i el vot contrari del grup del PDeCAT. El punt següent de la sessió va aprovar el conveni de cooperació entre els ajuntaments de Breda i Riells i Viabrea per a fer efectiu el manteniment de la via entre els dos consistoris. Segons aquest conveni, la previsió és de 10 hores mensuals del personal de brigada dels dos municipis. Els costos es dividiran a un 70% a càrrec de l’Ajuntament de Breda i un 30% a càrrec de l’Ajuntament de Riells i Viabrea. El cost aproximat anual és de 3.400€, dels quals 2.380€ corresponen al consistori bredenc. El punt es va aprovar amb el vot d’Esquerra Republicana i el PDeCAT i l’abstenció de la CUP.

El Ple també va aprovar la delegació de competències, mitjançant conveni, al Consell Comarcal de La Selva en matèria de prevenció d’incendis forestals en urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions situats en terrenys forestals, d’acord amb la llei 5/2003. En aquest cas es delega a l’ens comarcal la gestió de la relació entre administració i propietaris de les parcel·les amb vegetació dins del nucli urbà i els dos disseminats del municipi per tal que aquests compleixin amb la llei 5/2003 i mantinguin una franja perimetral de protecció davant incendis forestals. Gràcies a aquest acord, els propietaris també podran contractar els serveis del propi Consell Comarcal, mitjançant els preus públics pels quals es regula la prestació de serveis del Consell. El punt es va aprovar amb el vot favorable dels grups d’Esquerra Republicana i el PDeCAT i el vot contrari del grup de la CUP.

Per altra banda, es van aprovar per unanimitat les festes locals de l’any 2019, fixades pels dies 9 i 10 de setembre.

En l’apartat de mocions es van presentar quatre, totes aprovades per unanimitat. Les mocions en qüestió són: en defensa de l’escola catalana i del model d’immersió lingüística, presentada pel grup municipal del PDeCAT; a favor de garantir el poder adquisitiu de les persones pensionistes, presentada pel mateix grup; per la creació d’un pla d’habitatge municipal a Breda, presentada pel grup municipal de la CUP i sobre el cofinançament de les escoles bressol municipals, presentada pel grup municipal d’ERC.